Wine & Dine / IZLETI

Wine and dine izleti kreirani da bi se doživjeli hrvatske kulinarske tajne i vinske priče

Zašto Hrvatsku posljednjih godina toliko hvale gastronomski autoriteti u svijetu?

NAUČITE PRIPREMATI SPECIJALITETE HRVATSKOG ZAGORJA

Predstavit ćemo vam cijeli proces proizvodnje vina, od stiskanja grožđa i vinifikacije do degustiranja mošta. Upoznat ćemo vas i s tehnikom pripreme poznatih zagorskih štrukli, što je dio oproštajnog ručka koji slijedi.

Samo četrdesetak kilometara od Zagreba, u samom srcu Hrvatskog zagorja, među prelijepim zelenim bregima, smjestio se najljepši među njima "Vuglec Breg". Na sjevernoj strani "Vuglec Brega" nalazi se štala za konje, malo jezero, dva igrališta za tenis i mali nogomet, dječje igralište, travnjaci i staze za šetnju. Turističko selo "Vuglec Breg" plod je stvaralačke i romantičarske vizije obitelji Vuglec, koja je željela baštinu svojih predaka, starih Vugleca, pretvoriti u trajnu vrijednost. Obnovljeni "Vuglec Breg“ sastoji se od nekoliko autohtonih zagorskih "hiža" uređenih za smještaj gostiju, te stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran, vinski podrum i dvorana za seminare. Pored restorana, uz prve redove vinograda smještena je sjenica sa roštiljem, krušnom peći i ljetnom terasom. Vinarija "Vuglec Breg" osnovana je 2003. godine kao važan sastavni dio istoimenog seoskog turizma. Na južnim obroncima brda gdje su nekada bili ostatci napuštenih vinograda, sada su posađene vinove loze visoke kvalitete. Prezentirati će vam se kompletan proces dobivanja vina od prešanja grožđa i vrenja do stvaranja mošta.Također ćemo Vam pokazati kako se rade poznati Zagorski štrukli koji će biti sastavni dio vašeg ručka.

ŠOLTA JADRANSKI BISER

Nadamo se da vam će vam vrijeme provedeno ovdje, u jedinstvenom ambijentu, ostati u nezaboravnoj uspomeni.

Šolta je otok u Hrvatskoj koji se nalazi u Jadranskom moru u srednjodalmatinskom arhipelagu zapadno od otoka Brača, južno od Splita (odvojeno Splitskim kanalom) i istočno od otoka Drvenik (odvojeno Šoltanskim kanalom). Na sjeveroistočnoj obali otoka su velike uvale Rogač i Nečujam. Gospodarstvo otoka temelji se na vinogradarstvu, maslinarstvu, voćarstvu, ribarstvu i turizmu. Glavna naselja (Grohote, Gornje Selo, Srednje Selo, Donje Selo) su u unutrašnjosti, a glavni ribolovni centar je Maslinica, koja je izložena samo sjeverozapadnim vjetrovima, praveći tako dobar zaklon za manje brodove. Rogač je glavna luka, a Nečujam je središte otočkog turizma. 

MARTINIS MARCHI HOTEL & RESTAURANT

Martinis Marchi Hotel & Restaurant smješten je u povijesnom dvorcu u Maslinici na zapadnoj obali otoka Šolte. To je mjesto na kojem se zorno dočarava vizija pjenušave morskozelene vode i krajolik nakićen s maslinama. 1703. godine troje braće Marchi dobilo je dopuštenje od mletačke vlasti za izgradnju tornja, naselja i crkve iznad uvale Maslinica. U to vrijeme, gusarski napadi postaju sve češći, a uz znatne napore kolonista, dvije godine kasnije bio je podignut dvorac s obrambenim zidovima i istaknutom kulom kao posljednjom točkom obrane. Danas, nakon tri stoljeća burne povijesti, dvorac Martinis Marchi vas poziva u svoje odaje koje odjekuju sa mekim šapatom prošlih vremena. Osoblje dvorca želi Vam ugodan boravak. U njihovom restoranu poslužiti će Vam kulinarske specijalitete pripremljene prirodno i sa ljubavlju, kao i vrhunska vina. Martinis Marchi nastoji ujediniti individualne kreativnosti svojih kuhara sa tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom te stvoriti kulinarske specijalitete za vas prilikom svakog posjeta. Svi sastojci koji se koriste odabiru se upravo zbog svoje svježine i kvalitete. Usredotočeni su na lokalne i regionalne proizvode koji su pripremljeni s velikom pažnjom da bi pružili puninu okusa. Korištenje visoko kvalitetnog maslinovog ulja upravo ovdje iz Šolte, nekoliko kapi svježeg soka od limuna ili samo trunka najbolje morske soli iz solana sa susjednog Paga su neizostavni u njihovoj kuhinji. Svako jelo treba biti malo umjetničko djelo na svoj način, ali se nadamo da za Vas može biti dodatno obogaćeno ukoliko ga kombinirate sa čašom vina. Nadamo se da će vam vrijeme provedeno u ovom jedinstvenom ambijentu ostati u nezaboravnom sjećanju.

POTRAGA ZA TARTUFIMA

Dozvolite nam da vas upoznamo s našim blagom - tartufom, gastronomskom poslasticom u svim njezinim oblicima.

Današnju aktivnost tartufara obitelj iz Paladina, u blizini Buzeta, započeli su 1966. godine prošloga stoljeća. Tada je Motovunska šuma bila mnogo veća nego u današnje vrijeme. Bijeli i crni tartufi pronađeni na tom području smatrani su najkvalitetnijim tartufima Istre. Iako je jedno od najizdašnijih nalazišta bilo na današnjem dnu jezera Butoniga! Dugugodišnje iskustvo obitelji u branju, koje se prenosi sa generacije na generaciju rezultiralo je osivanjem tvrtke GIR d.o.o. (Goran i Radmila) 1994. godine, tvrtka u kojoj se s velikom predanošću posvećuju "lovu na tartufe", putem otkupa i prodaje svježih i smrznutih tartufa te preradom i plasiranjem na domaćem i stranom tržištu. Dozvolite nam da vas upoznamo s našim blagom - tartufom, gastronomskom poslasticom u svim njezinim oblicima. Uz samu gastronomsku ponudu, organizirati ćemo i degustaciju proizvoda te  demonstraciju "lova na tartufe" uz našu pratnju.

POSJET KLIŠKOJ TVRĐAVI I ETNO SELU

TVRĐAVA KLIS

Tvrđava Klis je srednjovjekovna utvrda smještena iznad istoimenog sela, u blizini grada Splita, u srednjoj Dalmaciji, Hrvatska. Od svog nastanka kao malo uporište koje je sagradilo ilirsko pleme postaje dvorac koji je bio sjedište mnogih hrvatskih kraljeva, a u konačnici se razvija u veliku tvrđavu u danima osmanskih ratova u Europi, tvrđava Klis branila je granicu, te pritom puno puta bila izgubljena i ponovno osvojena tijekom više od dvije tisuće godina duge povijesti. Zbog svog položaja na prijevoju koji dijeli planine Mosor i Kozjak, tvrđava je služila kao glavna linija obrane u Dalmaciji, osobito protiv Osmanskog carstva, te je bila ključna granica između Sredozemnog pojasa i Balkana.

ETNO SELO

Etno selo već dugi niz godina slovi za priznatog proizvođača tradicionalnih dalmatinskih delikatesa. Vrhunsko maslinovo ulje, deserti od smokve, badema i agruma, zdravi snack s medom, niz ukusnih i simpatičnih keksića, džemovi i namazi, sastavni su dio jedinstvene ponude. Uz pažljivo oblikovanu ambalažu i posebno pozicioniranje zaslužuju prefiks premium boutique proizvoda. Izlet uključuje i posjet etno selu, degustaciju domaćih aperitiva i šetnju kroz maslinike. Naučiti ćete kako se radi kruh ispod peke, a nakon toga će uslijediti doručak  zasnovan na maslinovom ulju. Starinski običaj dočekivanja gostiju s pogačom, solju i maslinovim uljem postao je vrlo suvremen  amuse-bouche u prestižnim restoranima diljem svijeta. Na hrvatskoj obali uživajte u fantastičnim maslinovim uljima, učite o različitim sortama maslina i potpunom skladu kruha ispod peke, ulja i zrna soli.

ULJE, SIR, VINO I NARAVNO MNOGO HRANE

Ovo je hedonistička tura na kojoj ćete moći okusiti nabolje specijalitete istarske kuhinje.

MENEGHETTI

Ulja sa Stancije Meneghetti oduvijek predstavljaju vrhunske proizvode istarskog maslinarstva koji u sebi sublimiraju užitak i zdravlje. Pružaju trijumf mirisa i okusa, a po svojim dubokim dojmovima ravnopravna su s velikim vinima. U kuhinji ova ulja daju onaj čaroban dodir, dodatak s kojim jela postaju jedinstvena i nezaboravna. Maslinici u sastavu našeg imanja obiluju sortama rosulja, istarska bjelica, leccino te buža od kojih se rade naša ulja koja redovito osvajaju najprestižnije svjetske nagrade. Najvrednije je svakako uvrštenje u vodeći svjetski vodič maslinovih ulja “L'extravergine” u izdanju za 2007. godinu u kojem je ekstradjevičansko maslinovo ulje “Izbor” proglašeno kao najbolje ulje na svijetu u jednoj od najzahtjevnijih kategorija, maslinovih ulja “intenzivno voćnih” aroma.

STANCIJA KUMPARIČKA

Stancija Kumparička je poznata po najboljim kozjem siru na Mediteranu. U nekoliko godina koliko je njegova obitelj provela u Istri otkad su se doselili iz Slovenije, Aleš Winkler je postao najpoznatiji hrvatski proizvođač sira. Kao beskompromisni perfekcionist pronašao je pašnjake sa najviše aromatičnih trava, koze koje daju najbolje mlijeko te postupak prerade mlijeka i proizvodnje sira koji daje vrhunske rezultate. Vrhunac njegove fantastične ponude je sir medaljon. Relativno mladi sir se formira u karakteristične cilindrične forme i nareže se na medaljone prije nego što se brzo prži na obje strane do zlatne boje. Alešov tajming je besprijekoran i atmosfera na njegovom obiteljskom gospodarstvu kraj Pule je čarobna. Uživati ćete u doručku na otvorenom u društvu koza i crnih svinja. Čuti ćete sve o kozarstvu, kako se proizvode najbolji mladi i zreli sirevi i da li je jestiv kozji sir star 3 godine.

TRAPAN

Ljubav, energičnost i hrabrost glavni su pokretači vinarije Trapan. Od 2005. do danas trudom i upornošću stvorili smo 12 hektara ekološki čistih vinograda.Stečeno znanje i iskustvo prenosimo kroz vinariju stvarajući fina i elegantna vina specifičnog karaktera, prepoznatljiva, s posebnom mediteranskom notom. Proizvodnja vina prvenstveno je obiteljski posao jer traži puno pažnje i obostranog razumijevanja. Vjerujući u uspjeh naše misije, stvarajući iz srca, dajući sebe u cijeli proces proizvodnje pronašli smo pravi put koji nas vodi ka zacrtanom cilju – stvoriti prepoznatljiv proizvod u kojem će uživati i oni najprofinjenijeg ukusa. Kušnja vina uključuje razgled vinarije sa stručnim vodstvom enologa ili vlasnika.

BATELINA

Obiteljski restoran koji se nalazi u primorskom mjestu Banjole, južno od Pule. Restoran je malen. Može primiti možda 30 osoba unutra i još 40 na vanjskoj terasi (ako vrijeme dopusti). Restoran vodi obitelj Skoko. Oni su ribari. Ujutro ribaju, navečer pripremaju dnevni jelovnik koji se temelji na ulovu toga dana. Fenomenalno, zar ne ?! Znam ono što možda mislite: djeca u postolara uvijek idu bosa. Ali, vjerujte, u konobi Batelina to nije slučaj. Ne znam da li su oni veliki ribari (moraju biti, ako je suditi po svježini i raznovrsnosti riba koje služe), ali su svakako veliki kuhari. David Skoko je glavni kuhar. Sva jela su njegove inovativne kreacije, iako njegova majka zajedno sa ostatkom obitelji pomaže u kuhinji. Imati ćete priliku jesti jela za koja nikada niste mislili da je moguće: riblje tripice, som pomfrit, mousse od riblje jetre, riblje slatkice itd... Kada posjetite konobu Batelina, samo sljedite jednostavno pravilo: neka kuhar izabere jelo za vas.
 

Formular za upit

https://www.gotui.com/main/

Wine and dine izleti kreirani da bi se doživjeli hrvatske kulinarske tajne i vinske priče