Mala zemlja nevjerojatne raznolikosti autohtonih vrhunskih namirnica stoljećima je bila izložena utjecajima velikih kuhinja: talijanske, austrougarske, francuske, otomanske. Specijaliteti hrvatskih regija bliski su čak i neupućenima: sva su ta jela i pića dio mediteranskih, srednjoeuropskih, podunavskih, balkanskih okvira. Istovremeno hrvatske su gastro ikone i samosvojne, autentične, izvorne.
Velika turistička ekspanzija posljednjih godina u sinergiji je s poduzetničkim preporodom u Hrvatskoj, osobito u maslinarstvu i vinarstvu. Hrvatska maslinova ulja ubrajaju se u najbolja na svijetu, autohtone vinske sorte poput plavca malog očarale su najprobirljivije eksperte. Ono što Hrvatsku čini osobitom jest to što su njeni maslinici, vinogradi, voćnjaci, pašnjaci, lovišta tartufarska staništa smještena u spektakularnom okolišu.
Konačno novi naraštaji nadarenih kuhara samosvjesno iskorištavaju ove blagodati i prezentiraju fantastične domete u lagunama jadranskih arhipelaga, u srednjovjekovnim dvorcima, u malim gostionicama uz zelene tržnice, u autorski dizajniranim interijerima luksuznih restorana.
Čak ni Anthony Bourdain na kraju svoje emisije posvećene hrvatskoj gastronomiji inije štedio komplimente. Wine & Dine Gulliver nudi svojim gostima programe zbog kojih bi Bourdain snimio drugi dio svoje emisije o Hrvatskoj.
Wine and dine izleti kreirani da bi se doživjeli hrvatske kulinarske tajne i vinske priče
Pogledajte više